Alpage de Champsot AOP

Raclette du Valais AOP

The Raclette du Valais AOP/PDO is produced from raw milk, which is delivered twice a day to the cheese factory. Feeding the cows with silage fodder is prohibited. The milk is processed in a copper kettle. The fresh cheese is rubbed with salt or plunged in a salt bath for 24 hours. During maturing time, which lasts for at least 3 months, placed on planks of red spruce the loaves are regularly washed and turned. The Raclette du Valais PDO can be marketed as Hobelkäse (to be sliced) after 9 months maturing time.

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Morgins

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Since 1987, the Champsot mountain pasture has been perpetuating a family cheese-making tradition. Modernized in 2018, it produces award-winning Raclette du Valais AOP, the fruit of know-how handed down from generation to generation.

This mountain pasture, taken over in 1987 by Joseph and Sylvie Dubosson, saw the birth of its cheese dairy in 1993. Since 2018, a new facility has been modernizing cheese production, now in the hands of their two daughters Isabelle and Aline, who are carrying on the family legacy.

The mountain pasture in figures:
– 75 cows and around 50 heifers.
– 150,000kg of milk produced
– 3,000 pieces produced

List of local products produced and sold:
– Raclette du Valais AOP mountain cheese
– Plain and smoked Sérac

Direct sales at the farm or in the following stores:
– Volg Morgins
– Intermarché Morgins
– La Cavagne
– Boucherie Planchamp

Awards and distinctions won by the alpage:
– Etoile d’or awarded by the interprofession Raclette du Valais AOP in 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 and 2024.
– Mérite agricole de l’Etat du Valais in 2019

Accessibility

Prestations

Services
  • Sale on collective point of sale
  • Collection from the farm

Cheeses

Fromage à Raclette du Valais AOP – Champsot

2/5
Mild
Strong
2/5
Firm
Creamy
Parfumé, fruité et crémeux. Une bouche qui se développe en crescendo pour une finale intense et gourmande.
Fabrication juin 2025 – Date de dégustation le 15 septembre 2025

Ce fromage a été produit au cœur du mois de juin et affiné jusqu’à mi-septembre. Il s’agit d’un instantané de son évolution : le fromage est vivant. Ses saveurs continuent de se transformer selon son âge, le lieu et la température de stockage. Plus il vieillit, plus son goût devient corsé et affirmé.

Une raclette appelle un verre de Fendant qui s’adapte à tout type d’expression de la raclette. Cependant certain apprécieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de l’Humagne rouge sur des fromages plus corsé, de la Syrah pour les plus épicés, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crémeux avec une belle maturité, de la Rèze pour les fromages légers, de l’Humagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de Chèvre et de Brebis.

Location

Route de ChampsotCH - 1875MorginsSuisse
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