- French
Since 1987, the Champsot mountain pasture has been perpetuating a family cheese-making tradition. Modernized in 2018, it produces award-winning Raclette du Valais AOP, the fruit of know-how handed down from generation to generation.
This mountain pasture, taken over in 1987 by Joseph and Sylvie Dubosson, saw the birth of its cheese dairy in 1993. Since 2018, a new facility has been modernizing cheese production, now in the hands of their two daughters Isabelle and Aline, who are carrying on the family legacy.
The mountain pasture in figures:
– 75 cows and around 50 heifers.
– 150,000kg of milk produced
– 3,000 pieces produced
List of local products produced and sold:
– Raclette du Valais AOP mountain cheese
– Plain and smoked SĆ©rac
Direct sales at the farm or in the following stores:
– Volg Morgins
– IntermarchĆ© Morgins
– La Cavagne
– Boucherie Planchamp
Awards and distinctions won by the alpage:
– Etoile d’or awarded by the interprofession Raclette du Valais AOP in 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 and 2024.
– MĆ©rite agricole de l’Etat du Valais in 2019
Accessibility
Prestations
- Sale on collective point of sale
- Collection from the farm
Cheeses
Fromage Ć Raclette du Valais AOP – Champsot
Ce fromage a Ć©tĆ© produit au cÅur du mois de juin et affinĆ© jusquāĆ mi-septembre. Il sāagit dāun instantanĆ© de son Ć©volution : le fromage est vivant. Ses saveurs continuent de se transformer selon son Ć¢ge, le lieu et la tempĆ©rature de stockage. Plus il vieillit, plus son goĆ»t devient corsĆ© et affirmĆ©.
Une raclette appelle un verre de Fendant qui sāadapte Ć tout type dāexpression de la raclette. Cependant certain apprĆ©cieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de lāHumagne rouge sur des fromages plus corsĆ©, de la Syrah pour les plus Ć©picĆ©s, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crĆ©meux avec une belle maturitĆ©, de la RĆØze pour les fromages lĆ©gers, de lāHumagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de ChĆØvre et de Brebis.