Alpage de Savolaire / DDM 16 AOP

Raclette du Valais AOP

The Raclette du Valais AOP/PDO is produced from raw milk, which is delivered twice a day to the cheese factory. Feeding the cows with silage fodder is prohibited. The milk is processed in a copper kettle. The fresh cheese is rubbed with salt or plunged in a salt bath for 24 hours. During maturing time, which lasts for at least 3 months, placed on planks of red spruce the loaves are regularly washed and turned. The Raclette du Valais PDO can be marketed as Hobelkäse (to be sliced) after 9 months maturing time.

More informations

Morgins

Raclette-type alpine cheese, Raclette du Valais AOP Dents du Midi 16 alpine cheese, tommes, lactic and serac cheeses.

The mountain pasture in figures:
– 26 dairy cows
– 55,000kg of milk produced
– 1,000 pieces of raclette and 600 tommes

List of local products produced and sold:
– Raclette alpine cheese
– Dents du Midi PDO Valais Raclette Alpine cheese 16
– Tommes
– Lactic and serac

Direct sale at the winter farm or in the following stores:
– Volg Morgins
– Intermarché Morgins
– La Cavagne
– Chez Azalée in Troistorrents

Awards and distinctions won by the alpage:
– Etoile d’argent awarded by the interprofession Raclette du Valais AOP in 2021.

Accessibility

Prestations

Services
  • Sale on collective point of sale
  • Collection from the farm

Cheeses

Fromage à Raclette du Valais AOP – DDM 16

2/5
Mild
Strong
3/5
Firm
Creamy
Crémeux au palais, presque velouté, avec une senteur d’herbes des alpages. Une raclette estivale et savoureuse à déguster sans modération.
Fabrication juin 2025 – Date de dégustation le 15 septembre 2025

Ce fromage a été produit au cœur du mois de juin et affiné jusqu’à mi-septembre. Il s’agit d’un instantané de son évolution : le fromage est vivant. Ses saveurs continuent de se transformer selon son âge, le lieu et la température de stockage. Plus il vieillit, plus son goût devient corsé et affirmé.

Une raclette appelle un verre de Fendant qui s’adapte à tout type d’expression de la raclette. Cependant certain apprécieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de l’Humagne rouge sur des fromages plus corsé, de la Syrah pour les plus épicés, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crémeux avec une belle maturité, de la Rèze pour les fromages légers, de l’Humagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de Chèvre et de Brebis.

Useful links

Location

CH - 1875MorginsSuisse
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