Alpage de Savolaire / DDM 16 AOP

Raclette du Valais AOP

The Raclette du Valais AOP/PDO is produced from raw milk, which is delivered twice a day to the cheese factory. Feeding the cows with silage fodder is prohibited. The milk is processed in a copper kettle. The fresh cheese is rubbed with salt or plunged in a salt bath for 24 hours. During maturing time, which lasts for at least 3 months, placed on planks of red spruce the loaves are regularly washed and turned. The Raclette du Valais PDO can be marketed as HobelkƤse (to be sliced) after 9 months maturing time.

More informations

Morgins

Raclette-type alpine cheese, Raclette du Valais AOP Dents du Midi 16 alpine cheese, tommes, lactic and serac cheeses.

The mountain pasture in figures:
– 26 dairy cows
– 55,000kg of milk produced
– 1,000 pieces of raclette and 600 tommes

List of local products produced and sold:
– Raclette alpine cheese
– Dents du Midi PDO Valais Raclette Alpine cheese 16
– Tommes
– Lactic and serac

Direct sale at the winter farm or in the following stores:
– Volg Morgins
– IntermarchĆ© Morgins
– La Cavagne
– Chez AzalĆ©e in Troistorrents

Awards and distinctions won by the alpage:
– Etoile d’argent awarded by the interprofession Raclette du Valais AOP in 2021.

Accessibility

Prestations

Services
  • Sale on collective point of sale
  • Collection from the farm

Cheeses

Fromage Ć  Raclette du Valais AOP – DDM 16

2/5
Mild
Strong
3/5
Firm
Creamy
CrĆ©meux au palais, presque veloutĆ©, avec une senteur d’herbes des alpages. Une raclette estivale et savoureuse Ć  dĆ©guster sans modĆ©ration.
Fabrication juin 2025 – Date de dĆ©gustation le 15 septembre 2025

Ce fromage a Ć©tĆ© produit au cœur du mois de juin et affinĆ© jusqu’à mi-septembre. Il s’agit d’un instantanĆ© de son Ć©volution : le fromage est vivant. Ses saveurs continuent de se transformer selon son Ć¢ge, le lieu et la tempĆ©rature de stockage. Plus il vieillit, plus son goĆ»t devient corsĆ© et affirmĆ©.

Une raclette appelle un verre de Fendant qui s’adapte Ć  tout type d’expression de la raclette. Cependant certain apprĆ©cieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de l’Humagne rouge sur des fromages plus corsĆ©, de la Syrah pour les plus Ć©picĆ©s, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crĆ©meux avec une belle maturitĆ©, de la RĆØze pour les fromages lĆ©gers, de l’Humagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de ChĆØvre et de Brebis.

Useful links

Location

CH - 1875MorginsSuisse
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