- French
Taken over in 2022 by Véronique and Mickaël Blanc, this family-run operation, where cheese has been produced for over 25 years, embodies know-how handed down from generation to generation and enriched by the help of their two children.
The farm in figures:
– 8-12 cows, chickens, rabbits
– 21,500kg of milk processed
– 400 rooms
List of local products produced and sold:
– Milk
– Cheese
– Tommes
– Seracs
– Eggs
Direct sale at the farm or in the following stores:
– Troistorrents self-service fridge
– La Cavagne
– Chez Azalée in Troistorrents
– Duay frères in Saxon
– Grenette in Conthey
Awards and distinctions won by the alpage:
– Podiums at Fromage et Cime Ovronnaz, finalist at the Raclette World Championships 2023.
Accessibility
Prestations
- Sale on collective point of sale
- Collection from the farm
Cheeses
Fromage à Raclette Fermier
Ce fromage a été produit au cœur du mois de juin et affiné jusqu’à mi-septembre. Il s’agit d’un instantané de son évolution : le fromage est vivant. Ses saveurs continuent de se transformer selon son âge, le lieu et la température de stockage. Plus il vieillit, plus son goût devient corsé et affirmé.
Une raclette appelle un verre de Fendant qui s’adapte à tout type d’expression de la raclette. Cependant certain apprécieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de l’Humagne rouge sur des fromages plus corsé, de la Syrah pour les plus épicés, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crémeux avec une belle maturité, de la Rèze pour les fromages légers, de l’Humagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de Chèvre et de Brebis.