Located in the commune of Monthey, this mountain pasture is run by Emanuel Rey-Mermet. The cows graze between 1,500 and 1,900 meters above sea level, producing milk of rare quality used to make artisan cheeses.
The mountain pasture in figures:
– 40 cows, 60 heifers, 22 pigs
– 50,000kg of milk produced
– 1’000 pieces produced
List of local products produced and sold:
– Raclette du Valais PDO Dents du Midi mountain cheese 17
– Tommes
– Petits frais
– Seracs
Direct sale at the farm or in La Cavagne stores.
Awards and distinctions won by the alpage:
– Several gold stars awarded by the Raclette du Valais PDO interprofessional organization.
-Silver Medal in 2024
Accessibility
Prestations
- Sale on collective point of sale
- Collection from the farm
Cheeses
Fromage à Raclette du Valais AOP – DDM 17
Ce fromage a été produit au cœur du mois de juin et affiné jusqu’à mi-septembre. Il s’agit d’un instantané de son évolution : le fromage est vivant. Ses saveurs continuent de se transformer selon son âge, le lieu et la température de stockage. Plus il vieillit, plus son goût devient corsé et affirmé.
Une raclette appelle un verre de Fendant qui s’adapte à tout type d’expression de la raclette. Cependant certain apprécieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de l’Humagne rouge sur des fromages plus corsé, de la Syrah pour les plus épicés, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crémeux avec une belle maturité, de la Rèze pour les fromages légers, de l’Humagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de Chèvre et de Brebis.