La Ferme à Gaby

Raclette du Valais AOP

The Raclette du Valais AOP/PDO is produced from raw milk, which is delivered twice a day to the cheese factory. Feeding the cows with silage fodder is prohibited. The milk is processed in a copper kettle. The fresh cheese is rubbed with salt or plunged in a salt bath for 24 hours. During maturing time, which lasts for at least 3 months, placed on planks of red spruce the loaves are regularly washed and turned. The Raclette du Valais PDO can be marketed as Hobelkäse (to be sliced) after 9 months maturing time.

More informations

Champoussin

This charming agro-tourism farm offers a wealth of surprises and traditional activities. Join us for a visit to the farm for cheese-making demonstrations or to watch the goats being milked.

Patiently stirring a fragrant mix in an impressive, 1,400-litre cauldron, our cheesemaker invites you to observe the delicate balance between tradition and modernity that characterises today’s cheese-making proces. Afterwards, you can visit our little museum which showcases the tools and artifacts of alpine life in the olden days.

Prizes and distinctions obtained:
– Gold medal at the Swiss Cheese Awards 2024 in the category “Raclette du Valais AOP”.

Accessibility

  • Mental disability
  • Visual disability
  • Accessible with assistance for the visually impaired

No reserved disabled parking space.

The restrooms are upstairs, not accessible.

The museum visit is upstairs, not accessible.

Prestations

Equipments
  • Restaurant
  • Parking nearby
Services
  • Educational visits
  • Sales on site
  • Wi-fi
  • Restaurant
  • Tour free of charge
  • Collection from the farm

Cheeses

Fromage à Raclette du Valais AOP – Champoussin

4/5
Mild
Strong
4/5
Firm
Creamy
Très goûteux, saveur d’épices douces. Belle intensité, complexité, jeunesse et crémeux à souhait : on en redemande.
Fabrication au feu de bois en juin 2025 – Date de dégustation le 15 septembre 2025

Ce fromage a été produit au cœur du mois de juin et affiné jusqu’à mi-septembre. Il s’agit d’un instantané de son évolution : le fromage est vivant. Ses saveurs continuent de se transformer selon son âge, le lieu et la température de stockage. Plus il vieillit, plus son goût devient corsé et affirmé.

Une raclette appelle un verre de Fendant qui s’adapte à tout type d’expression de la raclette. Cependant certain apprécieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de l’Humagne rouge sur des fromages plus corsé, de la Syrah pour les plus épicés, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crémeux avec une belle maturité, de la Rèze pour les fromages légers, de l’Humagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de Chèvre et de Brebis.

Fromage à Raclette d’alpage de Chèvre

4/5
Mild
Strong
2/5
Firm
Creamy
Équilibré avec des notes animales et florales, arômes de chèvre : il n’y a pas de mal à bousculer les habitudes.
Fabrication juin 2025 – Date de dégustation le 15 septembre 2025

Ce fromage a été produit au cœur du mois de juin et affiné jusqu’à mi-septembre. Il s’agit d’un instantané de son évolution : le fromage est vivant. Ses saveurs continuent de se transformer selon son âge, le lieu et la température de stockage. Plus il vieillit, plus son goût devient corsé et affirmé.

Une raclette appelle un verre de Fendant qui s’adapte à tout type d’expression de la raclette. Cependant certain apprécieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de l’Humagne rouge sur des fromages plus corsé, de la Syrah pour les plus épicés, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crémeux avec une belle maturité, de la Rèze pour les fromages légers, de l’Humagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de Chèvre et de Brebis.

Location

CH - 1873ChampoussinSuisse
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