Alpage de Ripaille AOP / DDM 32

Raclette du Valais AOP

The Raclette du Valais AOP/PDO is produced from raw milk, which is delivered twice a day to the cheese factory. Feeding the cows with silage fodder is prohibited. The milk is processed in a copper kettle. The fresh cheese is rubbed with salt or plunged in a salt bath for 24 hours. During maturing time, which lasts for at least 3 months, placed on planks of red spruce the loaves are regularly washed and turned. The Raclette du Valais PDO can be marketed as Hobelkäse (to be sliced) after 9 months maturing time.

More informations

Champéry

Alpage de Ripaille belongs to the Consortage de Ripaille. This family-run business is located just a stone's throw from Chavanette, not far from the Col de Cou in the Commune of Champéry.

The mountain pasture in figures:
– 45 cows, a few calves and a bull
– 70,000kg of milk processed
– 1’400 pieces produced

List of local products produced and sold:
– Raclette cheese PDO Dents du Midi 32
– Seracs

Direct sales at the farm or in La Cavagne stores.

Accessibility

Prestations

Services
  • Sale on collective point of sale
  • Collection from the farm

Cheeses

Fromage Ă  Raclette du Valais AOP – DDM 32

3/5
Mild
Strong
1/5
Firm
Creamy
Complexe, dévoilant des arômes boisés, d’herbes de prairie et de sous-bois. De l’originalité, une jolie amertume et de la maturité.
Fabrication juin 2025 – Date de dégustation le 15 septembre 2025

Ce fromage a été produit au cœur du mois de juin et affiné jusqu’à mi-septembre. Il s’agit d’un instantané de son évolution : le fromage est vivant. Ses saveurs continuent de se transformer selon son âge, le lieu et la température de stockage. Plus il vieillit, plus son goût devient corsé et affirmé.

Une raclette appelle un verre de Fendant qui s’adapte à tout type d’expression de la raclette. Cependant certain apprécieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de l’Humagne rouge sur des fromages plus corsé, de la Syrah pour les plus épicés, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crémeux avec une belle maturité, de la Rèze pour les fromages légers, de l’Humagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de Chèvre et de Brebis.

Location

Alpage de RipailleCH - 1874ChampérySuisse
Get directions