Alpage de Lapisa AOP / DDM 31

Raclette du Valais AOP

The Raclette du Valais AOP/PDO is produced from raw milk, which is delivered twice a day to the cheese factory. Feeding the cows with silage fodder is prohibited. The milk is processed in a copper kettle. The fresh cheese is rubbed with salt or plunged in a salt bath for 24 hours. During maturing time, which lasts for at least 3 months, placed on planks of red spruce the loaves are regularly washed and turned. The Raclette du Valais PDO can be marketed as Hobelkäse (to be sliced) after 9 months maturing time.

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Champéry

Since 2008, the Marclay family has been managing this mountain pasture in the Portes du Soleil. Hubert and Maureen welcome visitors, offering an insight into the life of a mountain farmer: milking and cheese-making.

The mountain pasture in figures:
– 30 cows, 35 goats, pigs, rabbits and chickens
– 60,000kg of milk produced
– 1’100 pieces produced

List of local products produced and sold:
– Raclette du Valais AOP Dents du Midi 31 alpine cheese
– Tommes from cows and goats
– Seracs
– Goat Terrines

Awards and distinctions won by the alpage :
– Silver star awarded by the Raclette du Valais AOP interprofessional organization in 2021 , 2022 and 2024, and bronze star in 2023.

Direct sales at the farm and in La Cavagne stores.

Accessibility

Prestations

Services
  • Sale on collective point of sale
  • Collection from the farm

Cheeses

Fromage Ă  Raclette du Valais AOP – DDM 31

3/5
Mild
Strong
2/5
Firm
Creamy
Très fleuri et subtilement fumé, original et printanier, avec une une impression de poivre vert en finale.
Fabrication au feu de bois en juin 2025 – Date de dégustation le 15 septembre 2025

Ce fromage a été produit au cœur du mois de juin et affiné jusqu’à mi-septembre. Il s’agit d’un instantané de son évolution : le fromage est vivant. Ses saveurs continuent de se transformer selon son âge, le lieu et la température de stockage. Plus il vieillit, plus son goût devient corsé et affirmé.

Une raclette appelle un verre de Fendant qui s’adapte à tout type d’expression de la raclette. Cependant certain apprécieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de l’Humagne rouge sur des fromages plus corsé, de la Syrah pour les plus épicés, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crémeux avec une belle maturité, de la Rèze pour les fromages légers, de l’Humagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de Chèvre et de Brebis.

Location

Route de Planachaux 49CH - 1874ChampérySuisse
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