Since 2008, the Marclay family has been managing this mountain pasture in the Portes du Soleil. Hubert and Maureen welcome visitors, offering an insight into the life of a mountain farmer: milking and cheese-making.
The mountain pasture in figures:
– 30 cows, 35 goats, pigs, rabbits and chickens
– 60,000kg of milk produced
– 1’100 pieces produced
List of local products produced and sold:
– Raclette du Valais AOP Dents du Midi 31 alpine cheese
– Tommes from cows and goats
– Seracs
– Goat Terrines
Awards and distinctions won by the alpage :
– Silver star awarded by the Raclette du Valais AOP interprofessional organization in 2021 , 2022 and 2024, and bronze star in 2023.
Direct sales at the farm and in La Cavagne stores.
Accessibility
Prestations
- Sale on collective point of sale
- Collection from the farm
Cheeses
Fromage Ă Raclette du Valais AOP – DDM 31
Ce fromage a été produit au cœur du mois de juin et affiné jusqu’à mi-septembre. Il s’agit d’un instantané de son évolution : le fromage est vivant. Ses saveurs continuent de se transformer selon son âge, le lieu et la température de stockage. Plus il vieillit, plus son goût devient corsé et affirmé.
Une raclette appelle un verre de Fendant qui s’adapte à tout type d’expression de la raclette. Cependant certain apprécieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de l’Humagne rouge sur des fromages plus corsé, de la Syrah pour les plus épicés, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crémeux avec une belle maturité, de la Rèze pour les fromages légers, de l’Humagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de Chèvre et de Brebis.