Alpage le Pont AOP and Fromagerie le Pont DDM 30

Raclette du Valais AOP

The Raclette du Valais AOP/PDO is produced from raw milk, which is delivered twice a day to the cheese factory. Feeding the cows with silage fodder is prohibited. The milk is processed in a copper kettle. The fresh cheese is rubbed with salt or plunged in a salt bath for 24 hours. During maturing time, which lasts for at least 3 months, placed on planks of red spruce the loaves are regularly washed and turned. The Raclette du Valais PDO can be marketed as Hobelkäse (to be sliced) after 9 months maturing time.

More informations

Champéry · Collombey

Farmed by Alexis Gex-Fabry and his family for seven generations, this mountain pasture, associated with the Le Pont collective cheese dairy, transforms the milk from its cows into exceptional raclette, in harmony with local traditions.

The mountain pasture in figures:
– 50 cows, 20 calves and 15 pigs
– 60,000kg of milk produced
– 5,500 pieces produced at Le Pont Cheese Dairy

List of local products produced and sold:
– Raclette cheese from the dairy and Raclette du Valais PDO Dents du Midi 30 alpine cheese.

Awards and distinctions won by the alpage :
– Raclette World Championships 2023: first place in the “dairy cheese, made with raw milk” category.
– Fromages et Cimes 2023: second place, bronze star awarded by the interprofession Raclette du Valais AOP in 2022.

Direct sales at the Collombey farm (Chemin du Grand Verney 1 – 1868 Collombey) or in the following stores:
– La Cavagne
– Manor Monthey
– Chez Azalée in Troistorrents
– Luisier Affineur

Accessibility

Prestations

Services
  • Sale on collective point of sale
  • Collection from the farm

Cheeses

Fromage à Raclette AOP DDM 30

3/5
Mild
Strong
3/5
Firm
Creamy
Un brin rustique et sauvage, porté par des arômes de noisette, une belle texture et un tempérament assumé.
Fabrication mai 2025 – Date de dégustation le 15 septembre 2025

Ce fromage a été produit au cœur du mois de mai et affiné jusqu’à mi-septembre. Il s’agit d’un instantané de son évolution : le fromage est vivant.
Ses saveurs continuent de se transformer selon son âge, le lieu et la température de stockage. Plus il vieillit, plus son goût devient corsé et affirmé.

Une raclette appelle un verre de Fendant qui s’adapte à tout type d’expression de la raclette. Cependant certain apprécieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de l’Humagne rouge sur des fromages plus corsé, de la Syrah pour les plus épicés, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crémeux avec une belle maturité, de la Rèze pour les fromages légers, de l’Humagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de Chèvre et de Brebis.

Location

Route de Planachaux 78CH - 1874ChampérySuisse
Get directions