Farmed by Alexis Gex-Fabry and his family for seven generations, this mountain pasture, associated with the Le Pont collective cheese dairy, transforms the milk from its cows into exceptional raclette, in harmony with local traditions.
The mountain pasture in figures:
– 50 cows, 20 calves and 15 pigs
– 60,000kg of milk produced
– 5,500 pieces produced at Le Pont Cheese Dairy
List of local products produced and sold:
– Raclette cheese from the dairy and Raclette du Valais PDO Dents du Midi 30 alpine cheese.
Awards and distinctions won by the alpage :
– Raclette World Championships 2023: first place in the “dairy cheese, made with raw milk” category.
– Fromages et Cimes 2023: second place, bronze star awarded by the interprofession Raclette du Valais AOP in 2022.
Direct sales at the Collombey farm (Chemin du Grand Verney 1 – 1868 Collombey) or in the following stores:
– La Cavagne
– Manor Monthey
– Chez Azalée in Troistorrents
– Luisier Affineur
Accessibility
Prestations
- Sale on collective point of sale
- Collection from the farm
Cheeses
Fromage à Raclette AOP DDM 30
Ce fromage a été produit au cœur du mois de mai et affiné jusqu’à mi-septembre. Il s’agit d’un instantané de son évolution : le fromage est vivant.
Ses saveurs continuent de se transformer selon son âge, le lieu et la température de stockage. Plus il vieillit, plus son goût devient corsé et affirmé.
Une raclette appelle un verre de Fendant qui s’adapte à tout type d’expression de la raclette. Cependant certain apprécieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de l’Humagne rouge sur des fromages plus corsé, de la Syrah pour les plus épicés, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crémeux avec une belle maturité, de la Rèze pour les fromages légers, de l’Humagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de Chèvre et de Brebis.