Alpage de Berroix AOP / DDM 36

Raclette du Valais AOP

The Raclette du Valais AOP/PDO is produced from raw milk, which is delivered twice a day to the cheese factory. Feeding the cows with silage fodder is prohibited. The milk is processed in a copper kettle. The fresh cheese is rubbed with salt or plunged in a salt bath for 24 hours. During maturing time, which lasts for at least 3 months, placed on planks of red spruce the loaves are regularly washed and turned. The Raclette du Valais PDO can be marketed as Hobelkäse (to be sliced) after 9 months maturing time.

More informations

Champéry

The Berroix mountain pasture is located above the Barme plateau, on the Champéry heights. It is a private mountain pasture run by Séraphin and his wife Marie-Madeleine. It has belonged to the Clément family since 1952.

The mountain pasture in figures:
– 25 dairy cows
– 50,000kg of milk produced
– 1’000 pieces produced

List of local products produced and sold:
– Raclette du Valais PDO alpine cheese – Dents du Midi 36
– Plain and smoked, wood-fired seracs.

Awards and distinctions won by the alpage :
– Etoile d’argent awarded by the Raclette du Valais PDO interprofessional organization in 2022 and 2023
– Golden Star 2024

Available in La Cavagne stores and local businesses.

Accessibility

Prestations

Services
  • Sale on collective point of sale

Cheeses

Fromage Ă  Raclette du Valais AOP – DDM 36

3/5
Mild
Strong
4/5
Firm
Creamy
Une bouche en crescendo, un caractère onctueux, une fin de bouche légèrement astringente pour un bel équilibre.
Fabrication au feu de bois en juin 2025 – Date de dégustation le 15 septembre 2025

Ce fromage a été produit au cœur du mois de juin et affiné jusqu’à mi-septembre. Il s’agit d’un instantané de son évolution : le fromage est vivant. Ses saveurs continuent de se transformer selon son âge, le lieu et la température de stockage. Plus il vieillit, plus son goût devient corsé et affirmé.

Une raclette appelle un verre de Fendant qui s’adapte à tout type d’expression de la raclette. Cependant certain apprécieront un verre de Gamay ou de Pinot noir. Eventuellement de l’Humagne rouge sur des fromages plus corsé, de la Syrah pour les plus épicés, ou encore de la Marsanne blanche pour les plus crémeux avec une belle maturité, de la Rèze pour les fromages légers, de l’Humagne blanche pour les fleuris et de la Petite Arvine en compagnie de Chèvre et de Brebis.

Location

CH - 1874ChampérySuisse
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